A téli hónapok után bizony sokan érezzük magunkat fáradtabbnak, ingerlékenyebbnek és kedvetlenebbnek. Hiába melegszik a levegő, és hosszabbodnak a nappalok, a kedvünk mégsem az igazi. A tavaszi fáradtság hátterében leggyakrabban különböző vitaminok hiánya húzódik. A nem megfelelő táplálkozás következtében nemcsak a vízben, hanem a zsírban oldódó vitaminok raktárai is kiürülnek a téli időszak alatt. A kora tavaszi hónpokban a C- és a D-vitamin pótlása a legfontosabb, ha újra formába szeretnénk hozni magunkat!
Szervezetünk gyors felerősítésére a homoktövis a legalkalmasabb, mivel ez az egyik legértékesebb gyógynövény, amely széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. Gyógyító hatása akár a meleg, akár a téli időszakban jól jöhet. Erősíti és védi az immunrendszert, elősegíti az általános jó közérzetet. C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin-tartalmához képest tízszer magasabb. Antioxidáns, fehérje- és rosttartalmának köszönhetően pedig a világ egyik legegészségesebb szupergyümölcse.
Termését elsősorban nem nyersen, hanem feldolgozva tudjuk felhasználni, préselnek a húsából és magjából is olajat, velőt, préslét. Fogyaszthatjuk tea, zselé, sürítmény, tabletta, kapszula formájában. Fontos a nemesített alapanyagok használata. Szüretelés után 4 órával legkésőbb fel kell dolgozni a gyümölcsöt mert különben erjedésnek indul. Minél alacsonyabb hőmérsékleten kerül feldolgozásra annál jobb. Ebben a cikkben a Homoktovis.hu webáruház kínálatából a homoktövis préslé és a homoktövis velő különböző felhasználási módjait mutatom be nektek.
Homoktövisből készíthetünk smoothiet, gyümölcslevet, gyümölcsszószt, teát, de fontos hogy e közben ne érje hőkezelés. A savanykás gyümölcsvelőt mézzel a legjobb édesíteni, és bármilyen frissen préselt idénygyümölcs levével összekeverve isteni italt kapunk. Ha pedig az édesített gyümölcspépet joghurthoz, tejszínhez vagy akár mascarponéhoz adagoljuk, akkor szuper egészséges pohárdesszertet tálalhatunk.
Sokszor ízesítem a megszokott teámat homoktövis préslével, csak arra kell figyelni, hogy a langyosra hűlt teába keverjük bele. A homoktövis velőt kikeverhetjük mézzel is, ettől finom édes lesz, így a gyerekek is szívesen fogják fogyasztani, mivel a méz tompítja a kissé savanykás ízt. Nagyon szeretjük natúr joghurtba keverve; egy kis mézzel ízesítem és hidegen fogyasztjuk.
Ennek a mágikus bogyónak kiváló többek között a bőrre gyakorolt öregedésgátló hatása, az agy és az emésztőrendszer működését is pozitívan befolyásolja, valamint a gyulladáscsökkentő és fertőzésgátló tulajdonságai is figyelemre méltóak. A homoktövis rendszeres fogyasztása megakadályozza a felesleges zsír lerakódását a szervezetben, csökkenti a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít megőrizni a bőrünk egészségét, továbbá csökkenti a bőrirritációt, a bőrpírt és a viszketést. Kell ennél több jótékony hatás?
Fogyasszátok Ti is minden nap ezt a szupergyümölcsöt és garantáltan hamar elmúlik a tavaszi fáradtság is!
Magyarország piacvezető homoktövis gyártója, a DR. Fitokup Kft. immáron több mint 2 évtizede, (28 éve) készít nemesített homoktövisből, korszerű technológiával, alacsony hőmérsékleten készült homoktövis termékeket. Palettájukon megtalálhatók az olajaktól kezdve a 100% préslén keresztül a 100% homoktövis velőig minden.
Jó szívvel ajánlom nektek is a homoktovis.hu webáruház termékeit!
Szeretettel,
Ságiandi