Mákos és gesztenyés bejgli

A Sikeres Háziasszonyok konyhájából

2018. december 30. - sagiandi

bejgli.jpg

Hozzávalók a tésztához
55 dkg #nagyititka liszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
0,5 dl rum
8 dkg cukor, csipet só

Mákos töltelék
20 dkg mák
2 evőkanál méz
12 dkg cukor
1,5 dl tej
20 dkg datolya (turmixgépben pépesítve)
1 citrom reszelt héja

makosbejgli.jpg
Gesztenyés töltelék
25 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál sűrű birsalma lekvár
12 dkg cukor,
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
0,5 dl rum

gesztnyesbejgli.jpg
A kenéshez 2 tojás

Sütés előtti este a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a rumban feloldott cukrot és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk a tésztát és hűtőbe tesszük. A töltelékhez a cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk és hozzáadjuk a datolyát, a mézet és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Ugyancsak leforrázzuk tejjel a cukorral elkevert gesztenyét, hozzáadjuk a lekvárt, a reszelt narancshéjat, és rummal ízlés szerint ízesítjük.
Mindkét tölteléket a hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett deszkán egyenként kb 3 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Kettőt mákos, kettőt gesztenyés töltelékkel kenünk meg, feltekerjük és vajjal vékonyan kikent sütőlemezre fektetjük.
Először tojássárgájával kenjük meg, hagyjuk, hogy megszáradjon, majd megszurkáljuk villával. Utána a tojás fehérjével is bekenjük. 1 órán át pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr1914523336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László L Béla 2019.01.16. 23:42:46

Datolya, birsalma lekvár. Nagyon finom lehet velük. Szeretem az újításokat!