A karácsonyi gyümölcskenyér minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb édesség az ünnepi asztalon. Nagyon egyszerű összeállítani, hiszen nem kell vele sokat bíbelődni. Én azért is kedvelem, mert rengeteg variációban elkészíthető, tényleg csak a fantáziánk szab határt, hogy milyen gyümölcsökkel és magvakkal turbózzuk fel. Jól becsomagolva sokáig eltartható, de akár még ajándéknak is kiváló ötlet, ha karácsonykor vendégségbe megyünk.

Recept
Hozzávalók
4 tojás
10 dkg porcukor
1 csomag #droetker vaníliás cukor
1 reszelt citrom héja
12,5 dkg vajas #ráma
0,5 dl tej
25 dkg #nagyititka búza finomliszt
fél csomag #droetker sütőpor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg felaprított dió
10 dkg aszalt vörösáfonya
Elkészítés
A tojást a porcukorral, vaníliás cukorral és rámával simára keverem. Hozzáadom a reszelt citrom héját, a tejet és a mézeskalács fűszerkeveréket. A sütőport a lisztbe szitálom és alaposan elkeverem benne. Végül hozzáadom a masszához.
A diót felaprítom, az áfonyát nem szükséges, majd hozzákeverem a masszához, és egy kivajazott, kilisztezett, hosszúkás sütőformába öntöm. Előmelegített (légkeveréses) sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm az állapotát. Ha kész, kiborítom a formából, konyharuhába tekerem és megvárom amíg kihűl. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét porcukorral.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi