Nagymamám egyik specialitása volt a házilag készített kifli, amely most is garantáltan felidézi gyermekkorom legkedvesebb emlékeit, mindemellett rendkívül finom és hihetetlenül gyorsan elkészíthető. Hétvégente nemcsak a reggeli forró kakaó vagy kávé ideális kiegészítője, hanem ha vajjal vagy fűszerkrémmel megkenjük, akkor tökéletes és tápláló napindító finomság is egyben.
Retro vajas kifli recept
Hozzávalók
90 dkg liszt,
5 dkg élesztő,
5 dl tej,
1 kk. cukor,
1 kk. só,
10 dkg olvasztott vaj.
Elkésztés
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatom. Közben megolvasztom a vajat. A lisztben elkeverem a sót és cukrot. Miután felfutott az élesztő, összedolgozom a lisztes keverékkel a vajjal és a langyos tejjel. A dagasztás követően, meleg helyre teszem és letakarom a tésztát egy konyharuhával. Ha megkelt a tészta, ami kb. 30-40 perc, akkor a tésztát kisodrom, és háromszögeket vágok. Majd a hosszú élüknél fogva feltekerem őket. Végül a kiflik tetejét langyos tejjel megkenem és légkeveréses sütőben 170-180 fokon szép aranybarnára sütöm őket.
A maradék tésztával való játék a gyerkőcöknek is vidám elfoglaltságot jelenthet.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi