Hozzávalók a hús pácolásához és elkészítéséhez
2 darab sertésszűz
mangalica zsír
mustár
tarkabors
rózsaborzs
só
Elkészítés
A húst egy éjszakára bepácolom. Frissen darált tarkaborsot és rózsaborsot, sót kevertem össze mustárral. Ezzel a páccal bekenem a húsokat és a hűtőbe tettem.
A mangalica zsírt egy (25-30 dkg) füstölt szalonnából sütöttem ki.
Másnap a húst egy serpenyőben, forró mangalica zsíron 10-15 perc alatt készre sütöttem. Miután elkészült felszeleteltem.
Vargányamártás
Hozzávalók
2 szál friss rozmaring
4-5 marék szeletelt vargánya gomba
só
petrezselyem
0,5 dl száraz rose bor
tejszín (1 dl)
Elkészítés
A gombát és a rozmaringot megpirítottam kevés olajon, tettem hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, kevés sót, a rose bort, majd a végén a tejszínt.
Zsemlegombóc
Hozzávalók
5-6 db szikkadt zsemle
olaj
1 dl tej
2-3 db tojás
só
őrölt bors
liszt
Elkészítés
A szikkadt zsemléket felkockáztam. Egy tepsibe pici olajat öntöttem, beletettem a zsemlekockákat, és a sütőben néhány perc alatt megpirítottam.
A tejet összekevertem a tojásokkal, sóztam, borsoztam, és beleforgattam a már kihűlt zsemlekockákat. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy kézzel formálható, jól összeálló gombócokat lehetett formázni. Ízlés szerint apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöldet is adhatunk a masszához. Teniszlabda nagyságú gombócokat formáztam, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőztem.
Miután megfőtt, a zsemlegombócokat felszeleteltem, és néhány szeletet megpirítottam a sertésszűz zsírjában.
Díszítés
Marinált zöldségek
A díszítéshez rozmaring ágat, kaliforniai paprikát és színes bébirépákat marináltam (kevés olajon v. zsiradékon pirítottam meg a zöldségeket egy serpenyőben). A tálaláshoz ehető virágot is felhasználtam, amely fehér színével még látványosabbá varázsolta az ételt.
Próbáljátok ki Ti is ezt a finom és különleges ételt!
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi
Receptötlet: tomichef