sagiandi

Medvehagyma a tavasz hírnöke

A kedvenc medvehagymás receptjeim

2018. április 09. - sagiandi

img-9722.jpg

A népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét, ezért is hívják a tavasz hírnökének a medvehagymát. A nagy népszerűségnek örvendő friss, illatos és zöld leveleket sokféleképpen elkészíthetjük. Medvehagymából rengeteg finomság készíthető, az egészségünkre pedig kimondottan jó hatással van. Mivel a hűvös éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként a bükkerdők aljnövényzetét alkotja. Március végén, április elején jelennek meg a harsány zöld, fokhagymaillatú levelei. Fehér virágai pedig április végén nyílnak. A medvehagymát előszeretettel alkalmazza a népi gyógyászat is, hiszen hatékony vér-, gyomor- és béltisztító, illetve remek koleszterincsökkentő és baktériumölő. A medvehagyma sokféleképpen felhasználható. Készíthetünk belőle zöld köretet, salátát, levest, főzeléket de még fasírt ízesítésére is kiválóan alkalmas. A leveleiből készült főzetek és krémek pedig a bőrünket is megszépítik.


Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák.  C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

Recept ötletek

Medvehagymás palacsinta

img-9706.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
4 db tojás
250 ml tej
80g liszt
1 nagy csokor medvehagyma
ízesítéshez: só, frissen őrölt bors
1 ek vaj
100 g juh vagy tehéntúró
50 ml tejföl
1 csomag szeletelt bacon


img-9714.jpg
Elkészítés:
A következő hozzávalókat adagoljuk a turmixgépbe: tojás, tej, liszt, medvehagyma. Alaposan turmixoljuk össze, így pillanatok alatt kapunk egy remek állagú palacsinta tésztát. Ízlés szerint borsozzuk és sózzuk meg. Egy teflonserpenyőben olvasszunk meg egy kevés vajat, és ezen süssük meg a palacsintákat.  A juhtúrót vagy tehéntúrót villával törjük össze egy kevés tejfölt is adhatunk hozzá, ha krémesen szeretjük. A bacont kockázzuk fel, picit pirítsuk meg, majd szórjuk rá a palacsintára és tekerjük fel. Tálaljuk langyosan, remek laktató előétel, de reggelinek is kiváló!

Medvehagymás csigák

img-9667.jpg

Hozzávalók 20 darabhoz:
1 ek vaj
1 nagy csokor medvehagyma
1 csomag konyhakész leveles tészta
100 ml tejföl
200 g füstölt sajt
ízesítéshez: só és frissen őrölt bors

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A medvehagymát a tejfölt, a sót, borsot és a vajat turmixgépben turmixoljuk össze. Tekerjük ki a leveles tésztát, majd kanalazzuk rá ezt a masszát. A füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd hintsük rá a tésztára.

img-9650.JPG
Ezután tekerjük fel szorosan a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Az így kapott csigákat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük aranybarnára az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. 

img-9655.jpg

Medvehagymás pogácsa

img-9809.JPG

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj vagy margarin, ebből kb. 10-12 dkg kell majd a kenéshez.
2 tojás
1 nagy doboz tejföl (375 g)
1 dl tej
1 tk. cukor
5 dkg élesztő
1 nagy marék medvehagyma

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom a langyos cukros tejben, hagyom, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, elkeverem a sóval. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojásokat, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Megdagasztom kézzel a tésztát, majd langyos helyen kb. 30 percig pihentetem. Ezalatt felaprítom a medvehagymát és elkeverem a vajjal. A tésztát kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra. Vékonyan megkenem a zöld vajjal, majd ezután következik a  hajtogatás. Fél órát hagyom pihenni a tésztát, majd ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsa szaggatóval kiszúrom, sütőpapírt teszek a tepsibe, majd felsorakoztatom rá a pogácsákat. Végül lekenem a tetejét felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöm. 

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr8213816920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása