sagiandi

Président - Élvezd az élet ízét!

2018. június 28. - sagiandi

A nemespenész borította krémesen lágy közepű sajt igazi mesebeli múltra tekint vissza. A camambert az azonos nevű normandiai faluról elnevezett világhírű francia lágy sajt.  Zsírtartalma 45-50%-os. Egy darab elkészítéséhez 2 liter tej szükséges. A sajt tálalása és fogyasztása szobahőmérsékletű állapotában a legkiválóbb. Fogyaszthatjuk magában, egy kevés kenyérrel, almával vagy más szezonális gyümölccsel, fenséges ízélményt nyújt dió és pisztácia kíséretében, igyunk mellé minőségi vörösbort, mint a Pinot Noir vagy a Kékfrankos.

sajt1.JPG

A Camambert legendája

A legenda szerint a camambert sajtot Marie Harel, egy normandiai parasztasszony alkotta meg, annak a katolikus papnak a tanácsai alapján, aki a forradalom elől menekült Normandiába. Az asszony nagyon kedvesen és figyelmesen bánt a pappal, aki hálából segített még tökéletesebbre fejleszteni a sajtkészítés receptjét, így Marie a sajtjaival még nagyobb sikereket ért el a helyi piacon. Ezekben az időkben már volt hasonló sajt a normandiai területeken, azonban Marie sajtja sokkal lágyabb, krémesebb és finomabb volt, mivel az addig használatos receptúrát tovább fejlesztette. De még nincs vége a legendáknak... Állítólag a  Napóleonnak is szolgáltak fel ilyen sajtot a 18. század elején, ami annyira ízlett az uralkodónak, hogy megcsókolta a csemegét felszolgáló cselédlányt. Száz szónak is egy a vége, egyenes út vezetett a világsiker felé, hiszen a vasúthálózatok fejlődésével megérkezett a camambert sajt Párizsba, s innét pedig meghódította Európát. 

sajt4.JPG

A Président camambert története

A Président azon ritka márkák egyike, melyek a mai napig családi irányítás alatt állnak. Izgalmas története felér egy francia családregénnyel. André Besnier köpülőkészítő kádár egy napon úgy döntött, hogy maga mögött hagyja mesterségét, hogy Laval városában (Mayenne megye) tejkereskedőként és sajtkészítőként telepedjen le. Az első napon 34 liter tejet gyűjtött be, amelyből 17 "Le Petit lavallois" camambert sajtot készített. 15 év múlva már egy korszerű tejüzemben folytatta sikeres munkáját. Ekkor már minőségi vajakkal és krémsajtokkal bővült repertoárja, s így vált a minőségi vajak szakértőjévé. Az 1950-es évek elején 30 alkalmazott dolgozott vállalkozásában, azonban 1955-ben hirtelen elhunyt. Helyét 27 éves fia vette át, aki a családi vállalkozás sikerét tovább öregbítette. Apja mellett kitanulta a szakma minden csínját-bínját, s ő már kiváló sajtkészítő mesterként még nagyobb sikerrel tudta menedzselni a családi vállalkozást. A Président márka bevezetése a Besnier család további sikereinek egyik mérföldköve, amely 1968-ban forradalmasította a camambert sajtok piacát. A kiváló piaci bevezetés egy igazi sikersorozatot indított el, amely azóta is töretlen. A Président márka jelenleg 5 kontinensen és több mint 170 országban van jelen. S miért Président a márkanév? Aki Président camambert sajtot fogyaszt, valóban Présidentnek, azaz elnöknek érezheti magát - Besnier hitvallása szerint.

sajt2.JPG
A sajtkészítő mester hitvallásával nem is vitatkoznék egy percig sem. Lágy és krémes ízvilága nem hasonlítható semmihez sem, fogyasztása igazi kulináris élmény bármilyen formában is kerül a tányérunkra. Legtöbbször szendvicsekbe teszem, friss gyümölcsöket és magvakat kínálok mellé, de rántva áfonyalekvárral is kiváló ízélményt nyújt. Grillezve is gyakran fogyasztjuk, zöldségekkel és grill husikkal párosítva.

A paradicsom, a rukkola, a dió és az áfonya, de a málna és a cseresznye is kiváló ízharmóniát alkot a Président Camambert sajttal. Bátran merjetek kísérletezni a friss idénygyümölcsökkel! 

Recept - Grill sertéstarja friss salátával és Président chilis camambert sajttal

sajt5.JPG

Elkészítés:

finoman kiklopfolt hússzeleteket előző este bepácoljuk:
1,5 dl olívaolaj
1 gerezd áttört fokhagyma
rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
(Ízlés szerint lehet magyaros jellegű vagy csípős pácot is készíteni.) A húsokat jól beleforgatjuk a pácba, majd jól záródó edényben, hűtőben legalább egy napig érlelem.

A frissen sült hús mellé friss zöldségeket paradicsomot, paprikát, uborkát, lilahagymát, héjában sült steak burgonyát ajánlok. Az ínyenceknek ajánlom, hogy kockázzanak vagy olvasszanak a húsra Président Chilis Camambert sajtot. Egészen rendkívüli ízélményben lehet részük. 

sajt6.JPG

Jó szívvel ajánlom nektek is a Président camambert sajtokat és kóstoljátok meg a márka többi termékét is!

Szeretettel,

Ságiandi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr1014077995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása