sagiandi

Lekváros bukta - birsalma sajttal töltve

A Sikeres Háziasszonyok konyhájából

2018. október 11. - sagiandi

A kelt tészták közül a lekváros bukta az egyik legnagyobb kedvenc a családunkban. A tésztája  puha és foszlós, a tölteléket sosem sajnálom belőle. Édesanyámtól birsalma sajtot kaptam, így ezzel az isteni töltelékkel ízesítettem a buktákat. Szenzációsan finom lett! Próbáljátok ki Ti is!

bukta2.jpg

Hozzávalók

60 dkg #nagyititka kelt tészta süteményliszt
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
csipet só

Töltelék: kb. 25 dkg birsalma sajt vagy bármilyen más lekvár
Tetejére: 1 db tojás

Elkészítés

Langyosítsuk fel a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverjük hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt felfut. Miután szépen megemelkedett, az átszitált liszthez tesszük, hozzákeverjük a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat csak a végén csorgassuk csak hozzá. Kézzel lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Ezután egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelesztjük körülbelül egy órán keresztül.

Amikor a tészta duplájára emelkedik, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Körülbelül 8x8 centiméteres négyzeteket vágunk belőle és mindegyikre birsalma sajtot teszünk. Ne sajnáljuk a tölteléket, de arra is vigyázzunk, hogy ne folyjon majd ki sütés közben. Szerencsére a birsalma sajt nem folyós, így a buktába kiváló töltelék. Ezután tekerjük fel egyesével a buktákat. Egy tepsit kenjünk ki vajjal, ebbe szépen sorban helyezzük el a tekercseket. Nyugodtan rakhatjuk szorosan egymás mellé a buktákat, nem baj, ha összesülnek. Miután a bukták elfoglalták helyüket a tepsiben, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek.

Végül a megkelt tekercseket kenjük meg felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 25 percig sütjük. Ha a teteje szép piros, kivehetjük a sütőből. Hagyjuk kihűlni. Ha sikerül kibírni, akkor próbáljuk meg hidegen széttépkedni. Én sajnos ezt ritkán bírom megállni, és legtöbbször már langyosan tányérra helyezem és tálalom. 

bukta1.jpg

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr414295491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tunde Laszlo 2018.10.13. 22:41:50

Mennyei finom lehet ez a bukta! Köszönöm szépen a receptet! :)

Majorianne79 2018.10.14. 08:40:59

Szuper. A birsalmánál nincs jobb...

Gyenge Krisztina 2018.10.14. 21:59:15

Finomnak hangzik , holnap kis is próbálom , szilva lekvárral csinálom , nekem az a kedvenc :)
süti beállítások módosítása