Hozzávalók a tésztához
55 dkg #nagyititka liszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
0,5 dl rum
8 dkg cukor, csipet só
Mákos töltelék
20 dkg mák
2 evőkanál méz
12 dkg cukor
1,5 dl tej
20 dkg datolya (turmixgépben pépesítve)
1 citrom reszelt héja
Gesztenyés töltelék
25 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál sűrű birsalma lekvár
12 dkg cukor,
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
0,5 dl rum
A kenéshez 2 tojás
Sütés előtti este a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a rumban feloldott cukrot és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk a tésztát és hűtőbe tesszük. A töltelékhez a cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk és hozzáadjuk a datolyát, a mézet és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ugyancsak leforrázzuk tejjel a cukorral elkevert gesztenyét, hozzáadjuk a lekvárt, a reszelt narancshéjat, és rummal ízlés szerint ízesítjük.
Mindkét tölteléket a hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett deszkán egyenként kb 3 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Kettőt mákos, kettőt gesztenyés töltelékkel kenünk meg, feltekerjük és vajjal vékonyan kikent sütőlemezre fektetjük.
Először tojássárgájával kenjük meg, hagyjuk, hogy megszáradjon, majd megszurkáljuk villával. Utána a tojás fehérjével is bekenjük. 1 órán át pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi