sagiandi

Martini a világ legnépszerűbb koktélja

2018. június 17. - sagiandi

A Martini minden kétséget kizáróan a világ legnépszerűbb koktélja. Hogy ki készítette el először a ma is ismert klasszikus formájában, már nem lehet tudni. Fejlődése azonban a Martinez-koktéloktól kezdve - melyet a Manhattanhez hasonlóan Jerry Thomas ír le először és valószínűleg ő is talált ki - évtizedeken keresztül jól nyomon követhető. 

martini1.jpg

Állítólag a Martini Dry koktélt dry ginnel először 1911-ben a híres New York-i Knickerbocker Hotelben keverték. Előállítási módszere is egészen más ma, mint régen volt. Míg korábban a Martinit rázták, napjainkban éppen ellenkezőleg: keverik. A velencei Harry's bárban pedig már nem is keverik össze, hanem jéggel töltött kancsóban könnyedén meghimbálják az előzőleg jól lehűtött alkotórészeket, azért hogy - mint Arrigo Cipriani mondja - ne okozzon fájdalmat. A legendás kérdés tehát: „Rázva vagy keverve?” - a gyakorlat azt mutatja, hogy az ízt nem befolyásolja a technika, és végtére is ez a lényeg. 

martini2.jpg

martini5.jpg

Én mindenesetre azt javasolom hogy a kezdőknek érdemes a keveréssel kezdeni, mert így folyamatosan láthatják, hogy éppen hogy áll az alkotásuk. Amennyire csak lehet az a legjobb, ha az alapanyagokat a hűtőben tartjuk, a jeget pedig frissen tegyük bele, hogy még ne kezdjen olvadni, mert akkor gyorsan felhígítja az italt. 

martini3.jpg

Egy klasszikus nyári Martini - Tonic koktél - ahogy én készítem:
50% Martini
50% Tonic
4-5 darab jégkocka

A koktélpoharak díszítése:
Először frissen facsart citrom levébe mártjuk a poharat, majd kristálycukorba. A végeredmény máris szemet gyönyörködtető. De mindez még tovább fokozható. Én kristálycukor helyett arany színű dekorcukorral próbáltam ki, a végeredmény nagyon különleges lett.  A nyári partykon garantáltan sikert fog aratni egy aranycukorkás koktélpohár!
Aki pedig a klasszikus megoldások híve, annak ajánlom, hogy 3 olívabogyót fűzzön fel egy fogpiszkálóra, vagy csak lazán dobálja a poharakba a bogyókat. Egy citrom vagy egy lime karika a pohár szélére tűzve egy mentalevéllel és máris kínálható a pompás nedű. 

martini4.jpg

A hozzávalókat keressétek a Mágnáskert Csemegében!

Csodaszép nyarat kívánok mindenkinek! 

Szeretettel,

Ságiandi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514054070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása