Ha a foci-vb ideje alatt is kedveskedni szeretnétek a párotoknak, akkor süssetek finom tökmagos pogácsát! Garantáltan ugyanúgy (vagy még jobban) fog rajongani értetek, mint a kedvenc csapatáért! A behűtött sörről se feledkezzetek meg!
Hozzávalók:
60 dkg Nagyi titka finomliszt
1 csapott evőkanál só
25 dkg Rama
1 tojás
2,5 dl tejföl
fél dl tej
1 kk. cukor
3 dkg friss élesztő
egy marék túró (opcionális)
10 dkg tökmag
Tetejére egy tojás, illetve tökmag a díszítéshez.
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd durvára daráljuk (vagy egy mozsárban megtörjük). Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. Tettem még bele egy marék túrót is, ettől még finomabb lett. De ez természetesen elhagyható. A tésztát jól összegyúrjuk. Amikor már szépen összeállt a durvára tört tökmagot is hozzáadjuk. Én hajtogatva készítettem el, de ha simán belegyúrjuk a tésztába a tökmagot akkor is tökéletes végeredményt kapunk.
A hajtogatás taktikája: a tésztát kinyújtjuk, és gondolatban két részre osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a középvonalig, majd félbe és kétszer keresztbe hajtjuk, s kicsit rágyúrunk a tetejére. Pihentetjük fél órát, majd a hajtogatást még kétszer-háromszor megismételjük.
A tésztát legalább két órán át pihentetjük (hűtőben). Sütés előtt lisztezett deszkára tesszük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. HEWA sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és fél óráig pihentetjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra. Egy egész felvert tojással lekenjük a pogácsák tetejét, végezetül pár darab tökmaggal díszítjük. Forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi