sagiandi

Tökmagos pogácsa

A Sikeres Háziasszonyok konyhájából

2018. július 04. - sagiandi

Ha a foci-vb ideje alatt is kedveskedni szeretnétek a párotoknak, akkor süssetek finom tökmagos pogácsát! Garantáltan ugyanúgy (vagy még jobban) fog rajongani értetek, mint a kedvenc csapatáért! A behűtött sörről se feledkezzetek meg! 

tokmagos_pogi.jpg

Hozzávalók:
60 dkg Nagyi titka finomliszt
1 csapott evőkanál só
25 dkg Rama
1 tojás
2,5 dl tejföl
fél dl tej
1 kk. cukor
3 dkg friss élesztő
egy marék túró (opcionális)
10 dkg tökmag

Tetejére egy tojás, illetve tökmag a díszítéshez.

Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd durvára daráljuk (vagy egy mozsárban megtörjük). Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. Tettem még bele egy marék túrót is, ettől még finomabb lett. De ez természetesen elhagyható. A tésztát jól összegyúrjuk. Amikor már szépen összeállt a durvára tört tökmagot is hozzáadjuk. Én hajtogatva készítettem el, de ha simán belegyúrjuk a tésztába a tökmagot akkor is tökéletes végeredményt kapunk.
A hajtogatás taktikája:tésztát kinyújtjuk, és gondolatban két részre osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a középvonalig, majd félbe és kétszer keresztbe hajtjuk, s kicsit rágyúrunk a tetejére. Pihentetjük fél órát, majd a hajtogatást még kétszer-háromszor megismételjük.

tokmagos_pogi1.jpg

A tésztát legalább két órán át pihentetjük (hűtőben). Sütés előtt lisztezett deszkára tesszük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. HEWA sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és fél óráig pihentetjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra. Egy egész felvert tojással lekenjük a pogácsák tetejét, végezetül pár darab tökmaggal díszítjük. Forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

tokmagos_pogi2.jpg

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr3114092211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása