Nem múlthat el úgy egyetlen nyaram sem, hogy ne süssek levendulás kekszet. Édesanyám kertjében több levendulabokor is van, melyek nemcsak a virágoskertet ékesítik, hanem bőséges virágzásukkal 1 évre feltöltik a szárított levendulavirág készleteinket is.
Fontos tudni, hogy a levendulavirág szárítva sokkal intenzívebb ízt és illatot áraszt, ezért én mindig először leszárítom a virágokat és csak utána készítek belőle süteményt. A friss virágokat is fel lehet használni süteménybe, de akkor kicsit több kell a tésztába és nem is lesz annyira jellegzetes az íze.
Aki még nem sütött levendulás kekszet, egy pillanatig se gondolja, hogy szappan íze lesz, vagy legrosszabb esetben molyirtó szaga a sütijének. Ez egy teljes más történet. Majd meglátjátok, amikor már sül a sütőben és a lakás tele lesz a finom édes sütemény illatával, amely a levendulavirággal elegyedve fantasztikus harmóniát alkotva fogja megédesíteni az otthonotok levegőjét. Páratlan érzés, higgyétek el!
De nem is húzom tovább az időt, jöjjön a recept!
Levendulás keksz
Hozzávalók
40 dkg #nagyititka búza finomliszt
20 dkg #parmareggio vaj (semmiképp sem margarin)
20 dkg porcukor
csipet só
1 csomag #droetker vaníliás cukor
fél csomag #droetker sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 tojás
2-3 teáskanálnyi levendulavirág (ízlés szerint lehet több is )
Elkészítés
A lisztbe először beleszitáljuk a sütőport, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a citrom reszelt héját és a levendulavirágot, és a vajjal elmorzsoljuk egy tálban. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj kevésbé olvadjon meg! Ezután hozzáadjuk a tojásokat is és jól összegyúrjuk a tésztát. Ha ezzel elkészültünk, akkor fél órát pihentetjük a tésztát a hűtőben. Ez idő alatt az ízek szépen összeérnek és a tészta is kemény, könnyen kezelhető lesz.
Ezután fél centiméteresre nyújtjuk a tésztát, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A tetejüket vaníliás porcukorba forgatjuk, majd HEWA sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 5 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük még egyszer beleforgatjuk a vaníliás porcukorba, most már az aljára is tehetünk belőle!
Az elkészült mennyiség egy fémdobozban kb. elfér, ha azt is beleszámoljuk, hogy sütés közben még bele is kóstolgatunk! :)
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi