A szabadtűzön készült ételeket azért szeretem, mert ízükben hordozzák a parázsló fahasábok közül felszálló füst aromáját. Egy jó bográcsozás társaságban az igazi, olyan emberekkel, akik szeretnek jókat enni, vidám hangulatban sztorizgatva elkészíteni egy ízletes pörköltet vagy gulyást.
Kaptunk 3 kg kiváló minőségű szarvashúst, és úgy döntöttünk, hogy bográcsban fogjuk elkészíteni, hiszen az ízek kiteljesedéséhez a füstös aroma nélkülözhetetlen, főleg egy ilyen nemes étel esetében.
Vörösboros szarvaspörkölt - galuskával
Hozzávalók
3 kg szarvashús (comb, lapocka, gerinc) vegyesen színhús és csontos hús felkockázva
20 dkg sertészsír
4 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 közepes paprika, legyen köztük csípős is
3 közepes paradicsom
4 szem borókabogyó
só, bors, majoranna ízlés szerint
4 evőkanál pirospaprika
1 dl Szent Gaál Bikavér (száraz vörösbor)
Elkészítés
A sertészsírral jól kikenjük a bogrács alját és oldalait, plusz még egy evőkanállal is mehet az aljára. A felaprított vöröshagymát beletesszük a bográcsba, megdinszteljük, majd következik a paprika és a paradicsom. Miután elkészült az alap jöhet a hús.
Arra ügyeljünk, hogy közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük az ételt, így is legalább 3 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen megpuhuljon a hús. Sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával ízesítjük. A borókabogyót megtörjük és szintén hozzáadjuk, végül a fokhagymát is. A vörösbort a főzés befejezése előtt 20-25 perccel locsoljuk rá a húsra.
A vörösboros szarvaspörköltet fogyaszthatjuk galuskával, de házi sütésű, friss ropogós kenyérrel és savanyúsággal is kínálhatjuk.
A videóért kattints a youtube csatornámra:
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó bográcsozást és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi