Egy igazi retro étel, melyet mindeki ismer, de mindenki máshogy. A legelterjedtebb nevei a Tócsni, a Cicege és a Lapcsánka - de legalább még 40 különböző elnevezéssel találkozhatunk ha egy picit utánanézünk az Interneten. Én bakonyi lány vagyok és nálunk Cicege néven híresült el ez a finom étel. Gyermekkoromban nagymamám "specialitása" volt, és az őszi krumpliszedési időszakban gyakran került az asztalunkra friss házi tejföl kíséretében.
Szerettem nagyanyám körül sürögni-forogni a konyhában, például a krumpli lereszelése mindig az én feladatom volt. Türelmes asszony révén igyekezett nekem átadni minden háziasszonyi praktikáját és tudását, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok. Ugyanezt a tradíciót követte édesanyám is, így elmondhatom, hogy a vidéki élet minden csínyját-bínyját elsajátítottam, ma már nincs olyan helyzet a konyhában, amely meglepetést okozhatna.
Íme nagyanyám Cicege recepje
Hozzávalók
- 1 kg reszelt krumpli
- 20 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 2 dl tejföl
- fokhagyma, só, bors
- a kisütéshez bő olaj
A krumplit leszereljük, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. A pépet tűzforró olajban 1-1,5 centiméter vastag lepénnyé formázzuk és mindkét oldalát ropogós aranybarnára sütjük. Miután kisült, tejföllel és sajttal lehet ízesíteni a tetejét.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi