sagiandi

Cicege, Lapcsánka, Tócsni - Retro Kedvenc

A Sikeres Háziasszonyok konyhájából

2018. szeptember 17. - sagiandi

Egy igazi retro étel, melyet mindeki ismer, de mindenki máshogy.  A legelterjedtebb nevei  a Tócsni, a Cicege és a Lapcsánka - de legalább még 40 különböző elnevezéssel találkozhatunk ha egy picit utánanézünk az Interneten. Én bakonyi lány vagyok és nálunk Cicege néven híresült el ez a finom étel. Gyermekkoromban nagymamám "specialitása" volt, és az őszi krumpliszedési időszakban gyakran került az asztalunkra friss házi tejföl kíséretében. 

cicege.jpg

Szerettem nagyanyám körül sürögni-forogni a konyhában, például a krumpli lereszelése mindig az én feladatom volt. Türelmes asszony révén igyekezett nekem átadni minden háziasszonyi praktikáját és tudását, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok. Ugyanezt a tradíciót követte édesanyám is, így elmondhatom, hogy a vidéki élet minden csínyját-bínyját elsajátítottam, ma már nincs olyan helyzet a konyhában, amely meglepetést okozhatna. 

Íme nagyanyám Cicege recepje

Hozzávalók

  • 1 kg reszelt krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 2 dl tejföl
  • fokhagyma, só, bors
  • a kisütéshez bő olaj

A krumplit leszereljük, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. A pépet tűzforró olajban 1-1,5 centiméter vastag lepénnyé formázzuk és mindkét oldalát ropogós aranybarnára sütjük. Miután kisült, tejföllel és sajttal lehet ízesíteni a tetejét. 

cicege1.jpg

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514240119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TiboldS6 2018.09.18. 19:55:41

Mi Tócsninak hívjuk, és szintén a nagymama specialitása :)

Tunde Laszlo 2018.10.14. 21:39:41

Mi lepcsánkának hívjuk :) Gyerekként és most is nagy kedvencem. Ahányszor készítem mindig valamit újítok rajta :)

Gyenge Krisztina 2018.10.14. 22:06:05

Nem ettem még ilyet de nem lehet rossz :)
süti beállítások módosítása