Igazi klasszikus és egyszerű magyar étel a rakott krumpli, amely bármikor bevethető és az elkészítése sem bonyolult. Létezik sok verziója és talán mindenkinek van valami titkos hozzávalója is, amivel még ízletesebbé tudja varázsolni. Én imádom a klasszikus "anyukám féle" verziót, és mindig a családi recept alapján készítettem eddig. A klasszikus rakott krumplinak mindig nagy volt a sikere a családban, de az édesburgonyás változat magasan lekörözi! Az édesburgonya édeskés íze remekül passzol a hozzávalókhoz és ami a legjobb az egészben, hogy kevésbé macerás és sokkal hamarabb el is készül, mint a hagymányos verzió!
Hozzávalók 4 személyre
- 4 db közepes édesburgonya
- 1 db közepes vöröshagyma vagy lilahagyma
- 40 dkg darált sertéscomb
- 6 dl tejföl
- Só, bors, fokhagyma, kevés pirospaprika
- 250 g reszelt füstölt sajt
Elkészítés
Az édesburgonyát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk, egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, fűszerezzük és megpirítjuk. A krumplit jénaiba sorakoztatjuk, majd az elkészült ragut egy rétegben ráterítjük. Utána ismét egy réteg felkarikázott édesburgonya következik. A tetejét vastagon megkenjük tejföllel, majd durvára reszelt füstölt sajtot halmozunk rá. Alulfóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 1 órán keresztül sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szép aranyló legyen a sajt a tetején.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi