sagiandi

Rakott édesburgonya

A Sikeres Háziasszonyok konyhájából

2018. október 26. - sagiandi

Igazi klasszikus és egyszerű magyar étel a rakott krumpli, amely bármikor bevethető és az elkészítése sem bonyolult. Létezik sok verziója és talán mindenkinek van valami titkos hozzávalója is, amivel még ízletesebbé tudja varázsolni. Én imádom a klasszikus "anyukám féle" verziót, és mindig a családi recept alapján készítettem eddig. A klasszikus rakott krumplinak mindig nagy volt a sikere a családban, de az édesburgonyás változat magasan lekörözi! Az édesburgonya édeskés íze remekül passzol a hozzávalókhoz és ami a legjobb az egészben, hogy kevésbé macerás és sokkal hamarabb el is készül, mint a hagymányos verzió!

rakott_edesburgonya.jpg

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db közepes édesburgonya
  • 1 db közepes vöröshagyma vagy lilahagyma
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 6 dl tejföl 
  • Só, bors, fokhagyma, kevés pirospaprika
  • 250 g reszelt  füstölt sajt

Elkészítés

Az édesburgonyát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk, egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, fűszerezzük és megpirítjuk. A krumplit jénaiba sorakoztatjuk, majd az elkészült ragut egy rétegben ráterítjük. Utána ismét egy réteg felkarikázott édesburgonya következik. A tetejét vastagon megkenjük tejföllel, majd durvára reszelt füstölt sajtot halmozunk rá.  Alulfóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 1 órán keresztül sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szép aranyló legyen a sajt a tetején.

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr1314323679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Éles 2018.10.26. 18:25:29

Imádom a batátát. Főleg püréként vagy sütve samurai szósszal

Tunde Laszlo 2018.10.28. 11:56:32

Nagyon jól néz ki, és biztos, hogy nagyon finom is! :)
süti beállítások módosítása