sagiandi

Segítség! Vashiányom van!

2018. október 24. - sagiandi

A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére sokszor nem is veszünk tudomást róla, mivel igen változatos tüneteket produkál (már ha produkál). A legutóbbi vérvételem sajnos nekem is kimutatta, hogy vashiányom van. Nem figyeltem oda az első jelekre, pedig ha időben elkezdtem volna pótolni a vasat és tudatosabban táplálkozom, akkor mindez megelőzhető lett volna.

hohesc2.jpg

Milyen jelzéseket ad a szervezetünk vashiány esetén?

Az elmúlt hetekben esténként nagyon fáradtnak és kimerültnek éreztem magam. Arra gondoltam, hogy biztosan túlvállaltam magam, bennem volt a megfelelés kényszere, és még egy kevés stressz is megkoronázta az egészet, a határidők betartása miatt. Furcsa volt megtapasztalni, hogy míg a fiacskám még este is pörög én már alig bírom nyitva tartani a szemeimet. De úgy voltam vele, hogy reggelre majd kialszom magam és ez biztos csak átmeneti állapot. Na meg azt is elhatároztam, hogy kevesebb feladatot vállalok, és amikor csak tehetem pihenek. Csakhogy tartósnak bizonyult ez az állapot minden óvintézkedés ellenére is. 

Aztán az őszi immunkontroll alkalmával az orvosom elküldött  vérvételre. Az eredmény pedig megérkezett pár nap múlva, és ott volt benne kiemelve a nagyon alacsony vas. Az orvosi konzultációt követően  leültem a gép elé, és alaposan utánaolvastam a vashiány tüneteinek, a megelőzésnek és a pótlás lehetőségeinek. Ebben a cikkben összefoglaltam nektek a legfontosabb tudnivalókat, fogadjátok szeretettel!

Ahogy nálam is, úgy a legtöbb esetben is a fáradtság a legjellemzőbb tünete a vashiánynak, ennek ellenére a legtöbben csak legyintenek rá, hogy ez az élet szerves része. Pedig vashiány esetén kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, így bizonyos szerveink működésében zavar léphet fel, ami fáradtsággal járhat. Amennyiben a „normál” kimerültséghez ingerlékenység, csökkent koncentrációképesség és fizikai gyengeség is társul, úgy még nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vas raktáraink kiürültek.

A sápadtság is a vashiány egyik tünete. A bőr egészséges, rózsás színét az arcbőr kis artériájának vérteltsége és a vérben lévő hemoglobin adja (melynek felépítéséhez elengedhetetlen a vas), ha csökken a mennyisége az sápadtsághoz vezet.  Érdemes odafigyelni az ajkak, az íny, illetve az alsó szemhéj belsejére is, hiszen ha ezek is  halványabbak a kelleténél, csak tovább erősíti a gyanút, hogy vashiányunk van. 

Előfordulhat, hogy mozgás során hamar kifulladunk, ez betudható annak is, hogy az állóképességünk nem a legjobb, azonban ha túlságosan korán kezdjük el kapkodni a levegőt, akkor az vashiány okozta vérszegénységet is jelezhet. Ebben az esetben ugyanis kevesebb az oxigén szállítódik a tüdőből, ekkor érezhetjük, hogy kevés levegőt tudunk belélegezni.

Ha szapora szívverést tapasztalunk az is igen ijesztő tünet, ám nem feltétlenül jelenti azt, hogy szívbetegség van a háttérben, hiszen sokszor vashiányos vérszegénység áll a panasz mögött. 

A nyugtalan láb szindróma. Tünete, hogy a lábunkban, nyugalmi helyzetben keletkezik egy  furcsa érzés, amit a végtag mozgatásával próbálunk megszüntetni. A vashiány csökkenésével általában a panaszok is javulnak.

Gyakori fejfájás. Nekem gyakran fáj a fejem, általában a frontokat is megérzem, de néha ok nélkül is gyötör a fejfájás. Nem is gondoltam, hogy ez is az egyik tünete lehet a vashiánynak. A fejfájás oka egyébként nagyon szerteágazó lehet, a stressztől kezdve, a vérnyomásproblémán és az alváshiányon át sok minden más okozhatja. Természetesen legtöbbször a probléma ártalmatlan dolog, ám előfordulhat, hogy vashiány váltja ki a tünetet, ugyanis az agyba ilyenkor nem jut elegendő oxigén.

Nőknél az erős mestruációs vérzés is okozhat vashiányt, mivel ekkor a kelleténél több vért -így vasat- veszítenek. 

Hogyan pótoljuk a vasat?

Mint mindenben, itt is a természetes megoldások híve vagyok.
A vas természetes formában megtalálható: cékla, petrezselyem zöldje, gomba, mogyoró, mandula, búzakorpa, ribizke, szőlő, meggy, őszibarack, kiwi, máj, bab, lencse, csicseriborsó, spenót, sóska, tojás. 

Ajánlott napi beviteli érték: 14 mg.

Mi gátolja a vas felszívódását?

  • a teában található csersavak

  • a gabonafélékben, diókban, hüvelyesekben, korpában meglévő fitátok

  • a sóskában és a spenótban fellelhető oxalátok

  • egyes fehérjék: a tehéntejfehérje, az albumin, a szójafehérje

  • a - például a vörösborban található - polifenolok

  • bizonyos ásványi anyagok: réz, cink, mangán, foszfor, kalcium

Mi segíti a vas felszívódását?

  • a folsav

  • az állati fehérjék (húsok, húskészítmények)

  • az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin

Mivel pótolom a  vasat?

hohesc3.jpg

A hohes C PLUS+ Vas gyümölcs- és zöldséglével! 
Az alma-gránátalma-málna ízű gyümölcs-zöldséglé sűrítményből már egy pohár (0,3L) fedezi a napi vasbevitel közel felét! Számomra ez a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, de természetesen mellette még fogyasztom azokat a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyek magas vastartalmúak. C vitaminból pedig napi 1000 mg-ot szedek rágótabletta formájában. A reggeli hohes C PLUS+ Vas itallal együtt veszem be a C vitamint, így a vas felszívódását is elősegítem.

Vigyázzatok Ti is az egészségetekre! A hohes C Plus+ Vas gyümölcs- és zöldséglevet keressétek az M Csemege üzletekben! 

Szeretettel,

Ságiandi

Forrás: hazipatika.com egeszsegkalauz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sagiandi.blog.hu/api/trackback/id/tr7914319299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tunde Laszlo 2018.10.24. 22:47:07

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, mert minket nőket különösen érint ez a dolog és sok információt kaptam tőled. Köszönöm! :)

sagiandi 2018.11.19. 17:28:04

@Tunde Laszlo: köszönöm a visszajelzést! :) igyekszem olyan témákat hozni, amely sok mindenkit érint és fontos beszélni róla!
süti beállítások módosítása